Cúpula

De Wiki del Motociclisme
La revisió el 22:08, 22 març 2022 per Rogercr (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «La cúpula d'una moto és un element ubicat a la part frontal del vehicle, generalment a la zona superior del focus davanter, i té la funció de protegir al pilot de...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La cúpula d'una moto és un element ubicat a la part frontal del vehicle, generalment a la zona superior del focus davanter, i té la funció de protegir al pilot de l'impacte contra el vent durant la marxa.

Les cúpules d'una moto generalment són de plàstic. N'hi ha que són de posició fixa, i d'altres que són regulables en altura.

El disseny de les cúpules (i la seva presència o no al vehicle) va acord amb el tipus i posició de conducció sobre la moto, i també amb la funció i l'eficàcia que se n'espera. Per exemple: una moto de tipus esportiva té una cúpula baixa, que cobrirà al pilot en la posició de conducció quan es recolzi sobre el dipòsit, mentre que en una moto de tipus trail, que implica una conducció amb el tronc dret, tindrà una cúpula alta per protegir al conductor en aquesta postura, o si més no, en tindrà una de regulable en altura, per adaptar a la velocitat de conducció de cada ocasió, ja que és una moto més polivalent.

Hi ha altres models de moto com ara les naked, que per disseny generalment prescindeixen de cúpules o bé n'equipen de petites, amb una funcionalitat merament estètica.