Col·lisió per encalç

De Wiki del Motociclisme
La revisió el 04:24, 2 set 2021 per Rogercr (Discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una col·lisió per encalç és aquella que es produeix quan un vehicle impacta contra un altre que es troba davant seu, ja sigui perquè el vehicle de davant ha frenat de cop, o bé perquè circula a una velocitat notablement inferior a la del vehicle precedent, i aquest no ha tingut temps de frenar per evitar el xoc.

En el cas de les motos aquest tipus de col·lisions resulten especialment perilloses degut a l'exposició que pateix el cos del motorista davant de l'impacte contra un turisme o un camió, tant si és la moto la que impacta contra l'altre vehicle, com si és aquest el que encalça a la moto. ​


Per evitar aquest tipus d'accidents circulant en moto ens convé d'una banda prestar especial atenció en la circulació i en els vehicles que tenim davant, mantenint amb ells una distància de seguretat suficient que ens permeti reaccionar a temps en cas de frenada brusca. Tant en vies urbanes com en carretera oberta hem d'assumir que el vehicle que tenim a davant pot aturar la seva marxa de cop en qualsevol moment.

D'altra banda, quan durant la nostra marxa ens trobem en alguna retenció ens interessa col·locar-nos a un extrem lateral del nostre carril i estar atents als retrovisors, a fi de tenir temps de reacció suficient per apartar-nos en cas de que se'ns apropi un vehicle a velocitat excessiva per darrere.