Intercomunicador

De Wiki del Motociclisme
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'intercomunicador és un aparell electrònic que s'instal·la al casc dels motoristes (normalment en el lateral esquerra), el qual a través d'uns cables es connecta amb uns petits altaveus i un micròfon que s'integren en el casc. El conjunt serveix per poder parlar còmodament i sense que suposi cap perill amb altres motoristes del grup de la sortida amb els que s'hagi sincronitzat el dispositiu prèviament.

La interconnexió dels intercomunicadors és via freqüència de ràdio curta i/o _bluetooth_. La interconnexió via ràdio té un gran abast, fins a 1,5 km habitualment, però són els dispositius més cars. Els més econòmics disposen només de tecnologia de comunicació _bluetooth_ i l'abast és entre 100 i 400 metres màxim (i amb visibilitat directe) segons la versió tecnològica.

Els fabricants més populars són SENA i CARDO pels dispositius de gama alta que porten equipada la comunicació via ràdio, i que permeten la intercomunicació de fins a 8 motoristes en el mateix canal. No existeix un estàndard per a aquesta comunicació via ràdio, ho qual dificulta o impossibilita la interconnexió entre diferents marques d'intercomunicadors via ràdio, tot i que via _bluetooth_ acostuma a ser viable (perquè sí és una tecnologia estandaritzada).

La connectivitat _bluetooth_, que està equipada en tots els dispositius (com a afegida a la de ràdio o única), també permet la interconnexió amb el telèfon mòbil, dispositiu de navegació GPS o/i el quadre de control de la motocicleta. Normalment equipen 2 canals de comunicació _bluetooth_, de manera que es pot connectar amb altre intercomunicador i amb el telèfon mòbil alhora.

En poder connectar amb el telèfon mòbil, disposem de moltes de les seves funcionalitats, com és parlar per telèfon, escoltar música/ràdio, sentir les instruccions de navegació d'una app de navegació (o del dispositiu GPS si se'n disposa), instruccions de veu, etc.

Actualment els intercomunicadors no són legals al nostre país per interferir amb el Reglament General de Circulació (apartat 2 de l'article 18), tot i que la DGT ha publicat que al llarg d'aquest 2021 té previst regularitzar-ne l'ús.