Parts d'una moto

De Wiki del Motociclisme
La revisió el 18:03, 4 set 2021 per Rogercr (Discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Xassís

El xassís d'una moto és el pilar fonamental de l'estructura del vehicle. En aquest s'hi ancoren diversos elements de la moto com són el motor, la canya de direcció, i dipòsit de benzina entre d'altres. És l'esquelet de la moto.

Trobem diferents tipus de xassís segons el model o tipus de moto, que simplificadament podem classificar en:

Tubulars

És el tipus de xassís més simple, i a dia d'avui el més utilitzat degut al seu preu i facilitat de fabricació, i també perquè ofereixen unes prestacions suficients per a una gran quantitat de motos.

Multi-tubulars

Un xassís multi-tubular és aquell que està format per diversos tubs de diverses mides, els quals són rectes i treballen a compressió i extensió.

De biga en U o perimetrals

Aquest tipus de xassís dues bigues enllacen a la tija de la direcció i l'eix del basculant, envoltant al motor. És el tipus de xassís més utilitzat en motos esportives, i també en motos de motocross i enduro. Esdevé lleuger, força econòmic de fabricar, és rígid i més amable i progressiu de pilotar que els multi-tubulars, segons afirmen els pilots de competició.

Monocasc

És un xassís format per "calaixos", peces de cert volum o elements polièdrics, com seria la carrosseria d'un cotxe.


Manillar

El manillar és la peça a través de la qual el motorista maniobra la direcció de la moto i en manipula els comandaments electrònics. Si bé el manillar generalment és una sola peça també podem trobar-lo en dues peces amb el nom de semi-manillar.


Manetes

Les manetes de fre o d'embragament són les palanques que trobem ancorades al manillar, a l'altura dels dos punys de la moto que agafem amb les mans quan conduïm. En el cas de les motos amb canvi manual, la maneta que trobem a la nostra mà dreta normalment acciona el fre davanter, i la maneta que tenim a la mà esquerra acciona l'embragament. El fre de la roda posterior el trobaríem a una palanca que s'acciona amb el peu dret, situada a l'altura de l'estrep dret del conductor.
Referències Tipus de xassís de motos, de Moto1Pro.com